- Saccharomyces boulardii. Certyfikowany gatunek probiotyczny.
- Formuła wzbogacona o witaminę A – skuteczne działanie na błonę śluzową.
- Wysoka aktywność tworzenia kolonii: 10B CFU / kapsułka roślinna.
- Termostabilny probiotyk. Odporność na kwaśne środowisko żołądka bez otoczki jelitowej.
-  >Nie stosujemy suszenia rozpyłowego. Probiotyk w proszku bez degradacji i z gwarantowaną żywotnością.
- Świetna tolerancja trawienna. Probiotyk dla każdego.
- Odpowiedni dla diet wegańskich w kapsułkach bez żelatynowych powłok.
Saccharomyces Boulardii – „Oryginalny Probiotyk”
Saccharomyces Boulardii 10B UFC od EssentialSeries to suplement diety w kapsułkach roślinnych, zawierający mikroorganizm (probiotyk): Saccharomyces Boulardii, historyczną szczep probiotyczny stosowany w diecie funkcjonalnej człowieka. Nasza unikalna formuła jest wzbogacona o witaminę A w postaci octanu retinylu (stabilizowanego i biodostępnego), co daje synergiczne działanie i podnosi skuteczność produktu.
Ale najpierw... trochę historii? Poznaj ten probiotyk!
Saccharomyces Boulardii został odkryty przez francuskiego mikrobiologa Henriego Boularda, który nazwał szczep po swoim odkryciu, w 1920 roku, więc ta drożdżówka jest stosowana już prawie od wieku. Podczas wyprawy naukowej do Indochin w poszukiwaniu nowych gatunków, udało mu się wyizolować Saccharomyces Boulardii z powierzchni liczi, co było przełomowym odkryciem i krokiem naprzód w dziedzinie probiotyków funkcjonalnych.
W HSN dostarczamy Ci autentyczny szczep Saccharomyces Boulardii w wygodnej, bezpiecznej i skutecznej formie. Spróbuj go!
Poznaj gwarancje naszych Biotics
Saccharomyces Boulardii – najbardziej odporna odmiana
Jedną z zalet Saccharomyces Boulardii w porównaniu z wieloma innymi gatunkami probiotyków z popularnych rodzajów jak Lactobacillus, Bifidobacterium czy Streptococcus, jest to, że jest żywotna w temperaturze pokojowej. Oznacza to, że bez potrzeby stosowania specjalnych procesów hodowli zwiększających odporność, Saccharomyces Boulardii naturalnie wytrzymuje temperaturę otoczenia i organizmu, a optymalna temperatura do jej namnażania to właśnie temperatura ciała człowieka.
To świetna wiadomość dla wszystkich, którzy chcą ją stosować jako probiotyk, ponieważ nie wymaga specjalnej ochrony by zachować skuteczność – jej działanie następuje naturalnie po spożyciu, pod warunkiem, że podczas produkcji nie została narażona na zbyt wysokie temperatury, co w HSN jest wykluczone, więc możesz używać produktu bez obaw.
Delikatny proces suszenia probiotyku w proszku
Proces przekształcenia Saccharomyces Boulardii w proszek jest najdelikatniejszym etapem produkcji suplementu z tym drożdżakiem, ponieważ jest długi i skomplikowany, a wiele punktów narażonych na wysoką temperaturę może zabić mikroorganizmy, co skutkuje mniejszą lub zerową aktywnością probiotyczną w końcowym produkcie.
W HSN unikamy tanich i szybkich metod suszenia rozpyłowego, które stosuje większość firm sprzedających ten probiotyk; ponieważ temperatura podczas tego procesu przekracza 50ºC, a w takich warunkach Saccharomyces Boulardii traci odporność, dlatego tego nie robimy.
Stosujemy rozsądne metody obróbki, zawsze z kontrolą temperatury i badaniami przeżywalności surowca.
Dzięki temu gwarantujemy, że na koniec okresu przydatności do spożycia, czyli po dacie minimalnej trwałości, funkcjonalna ilość probiotyku wynosi co najmniej 10B CFU na kapsułkę. Nigdy mniej!
Kapsułki roślinne – dobra ochrona bez żelatyny
Na rynku możesz znaleźć probiotyki z powłoką chroniącą przed kwasem żołądkowym lub otoczką jelitową, i jeśli zastanawiasz się, czy to lepszy sposób na stosowanie probiotyków, odpowiedź brzmi: to zależy.
My sami sprzedajemy probiotyki z powłoką ochronną, np. GI Biotics 25B UFC z DRCaps®.
Jednak otoczka jelitowa nie daje żadnej korzyści, jeśli środowisko, na które narażony jest probiotyk, nie wpływa na jego przeżywalność, a tak jest w przypadku Saccharomyces Boulardii. To jedna z przyczyn, dla których nazywa się go „oryginalnym probiotykiem” i prawdziwym „wszechstronnym zawodnikiem” – kwaśne środowisko żołądka i ciepło przewodu pokarmowego nie zabijają tych probiotyków, które pozostają całkowicie żywotne i przeżywają bez problemu.
Saccharomyces Boulardii nie potrzebuje powłok chroniących przed kwasem żołądkowym.
Dodatkowo, nasze kapsułki nie zawierają żelatyny zwierzęcej, lecz są wykonane z pochodnej celulozy roślinnej, co czyni je idealnym i w pełni odpowiednim wyborem dla diet wegetariańskich i wegańskich.
Nieprzezroczysty słoik – ważne dla zachowania UFC probiotycznych!
Choć może się to wydawać nieistotne, wiele firm sprzedaje probiotyki w przezroczystych opakowaniach, co jest ryzykowne dla przeżywalności mikroorganizmów.
Promieniowanie UV ze światła słonecznego może uszkodzić fermenty, negatywnie wpływając na ich przeżywalność i mogąc zniszczyć świetny produkt już po około 10 dniach przechowywania.
Nasze słoiki są nieprzezroczyste z powodów jakościowych, dzięki czemu światło nie dociera do wnętrza opakowania, które jest optymalnie zaciemnione dla zachowania nie tylko probiotyków, ale większości składników suplementów diety.
Probiotyk z witaminą A – poznaj jego właściwości
Nasze Saccharomyces Boulardii zostało wzbogacone o źródło witaminy A (octan retinolu), która oprócz stabilności i dostarczania ważnego składnika odżywczego, posiada bardzo ciekawe mechanizmy działania uzupełniające probiotyki.
Witamina A wspiera utrzymanie błon śluzowych w prawidłowym stanie.
Nie przegap naszych Biotics
W HSN znajdziesz szeroką gamę probiotyków przeznaczonych do różnych funkcji:
Masz też do dyspozycji psychobiotyki tindalizowane, prawdziwą nowość na rynku, która rewolucjonizuje obszary zastosowań i badań probiotyków.
A także produkty w proszku, jak nasz GI Biotics w proszku, z kompletną formułą wspierającą prawidłowe funkcjonowanie jelit, dzięki zawartości imbiru.
Bibliografia
- Billoo, A. G., Memon, M. A., Khaskheli, S. A., Murtaza, G., Iqbal, K., Saeed Shekhani, M., & Siddiqi, A. Q. (2006). Rola probiotyku (Saccharomyces boulardii) w leczeniu i zapobieganiu biegunce. World Journal of Gastroenterology, 12(28), 4557–4560.
- Pothoulakis, C. (2009). Artykuł przeglądowy: Mechanizmy przeciwzapalne działania Saccharomyces boulardii. Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 30(8), 826–833.
- Pais, P., Almeida, V., Yılmaz, M., & Teixeira, M. C. (2020). Saccharomyces boulardii: Co sprawia, że jest skutecznym probiotykiem? Journal of Fungi, 6(2), 1–15.
- Kelesidis, T., & Pothoulakis, C. (2012). Skuteczność i bezpieczeństwo probiotyku Saccharomyces boulardii w zapobieganiu i leczeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Therapeutic Advances in Gastroenterology, 5(2), 111–125.
- McFarland, L. V. (2010, maj). Systematyczny przegląd i metaanaliza Saccharomyces boulardii u dorosłych pacjentów. World Journal of Gastroenterology, Vol. 16, s. 2202–2222.